Bérismenil

Belofte maakt schuld ,vandaar zoals afgesproken ons verslagje van de wandeling te Bérismenil.

2_bewerkt-1

Ter verduidelijking van de ligging maakte we deze foto van de wegbewijzering.We bevinden ons in de prov.lux. in een deelgemeente van La roche.

Hier starten aan de kerk een 6 tal wandelingen die men ook kan samenvoegen tot een langere wandeltocht,en dat is wat wij op deze zonnige pinksterdag ook deden.

1_bewerkt-1

Net voor de kerk aan de N860 kan je de wagen parkeren……

De wandelwegen zijn hier aangeduid door een geel kruis met een nummer

P5230061start

 

 

 

 

 

 en zijn allen terug te vinden op het kaartje van http://www.ourthesuperieure.be/index.htm dat je trouwens ook kan verkrijgen in alle plaatselijke infokantoortjes en in de brouwerij van ACHOUFFE ,waar wij het onze hebben aangeschaft.Voor een klein bedrag krijg je dan een kaart van de streek

 Een streek die voor drie vierde uit bossen bestaat en die door de schilderachtige Ourthevallei loopt ,leent zich voor wandelingen langs opvallende landschappen. 75 onderhouden  paden vanuit Achouffe, Bérismenil, Bonnerue, Engreux, Filly, Maboge, Mormont, Nadrin, Ollomont, Samrée, Vellereux et Wibrin stellen 440 km wandelingen voor.
Een kaart op 1:20000ste met hoogtelijnen geeft heel nauwkeurige routebeschrijvingen .Voor ons blogavontuur begon hebben we in bijna al die dorpen wandelingen gemaakt,jammer genoeg zonder foto’s.We  zullen ze zeker nog eens overdoen om ze ook online te zetten.

Zo hebben we al vele uren ,zeg maar weken ,plezier gehad aan deze kaart en we raden ze ten zeerste aan.Zonder kaart loop je steeds het risico verloren te lopen .

3_bewerkt-1

 

We volgde wandeling nr 2 die ongeveer 6km over redelijk goed begaanbare wegen loopt.Later zouden we wel overgaan op wandeling nr 3(8km) zodat we een totaal van ong.14 km.verkregen.

4_bewerkt-1

 

Achter de kerk begon de lichte afdaling langsheen het kerkhof waar zich enkele prachtige oude -familie- grafzerken bevinden.

5_bewerkt-1

 

Eens beneden ging het weer langzaam bergopwaards en kregen we een overzicht van het dorpje

6_bewerkt-1

 

het bleef langzaam bergop gaan zonder echter vermoeiend te worden .Dat leverde ook steeds mooiere overzichten van de streek.Het laatste deel van de klim was iets feller …..

7_bewerkt-1

 

Al snel kwamen we bij het eerste plaatsnaamkundig baken(Beolin) 

8_bewerkt-1

Doordat men regelmatig aan boshernieuwing doet verkrijg je her en der openingen in het bos,zodat mooie landshappen ,die anders aan onze neus voorbij gaan toch zichtbaar worden.

9_bewerkt-1

 

Ietwat verder werden we voor de keuze gezet,ofwel onze weg (nr2) verder zetten en terug richting dorp,ofwel van wandeling veranderen en dusdanig nog enkele uurtjes ondeweg.Wij kozen voor het laatste en kozen wandelweg nr 3 te volgen.10_bewerkt-1

 

Een kilometer verder moesten we de weg richting Samrée oversteken en gingen we verder in het bos .

11_bewerkt-1

 Doordat we ons nog steeds op een redelijke hoogte bevonden ,konden we rekenen op mooie uitkijk punten .Zo kan je optimaal genieten van de omgeving.

13_bewerkt-1
 

 

Informatie onderweg,regelmatig kregen we van deze bordjes te zien waarop meer over dit gebied te ontdekken is.

 

14_bewerkt-1

Steeds goed begaanbare wegen zowel in de open vlakte als in het bos ,al moet gezegd dat deze weg met grove kiezel wel vermoeiender was dan een aardeweg.

15_bewerkt-2

 We genoten van de rust en de vrije natuur, en kregen zelfs regelmatig wild te zien.Helaas geen beeldmateriaal van kunnen nemen .Die dieren schrikken en zetten het meteen op een loopje.

16_bewerkt-1

En zo kwamen we dan ,dik 3 uur later weer in het dorp.Zelf vonden we dit één van de betere wandeltochten,ook wel een beetje door het prachtige weer ,maar ook de streek is bijzonder.17_bewerkt-2

 

Neen ,deze ambudienst uit  vorige eeuw hadden we niet nodig.Blijkbaar is deze nog steeds  regelmatig op de weg

Zo dit was alweer een wandeling die we sterk kunnen aanbevelen

 

 

 

Enkele maanden later bezochten we deze plaats opnieuw om alweer vanaf de kerk een wandeling te maken ,deze keer wel ééntje met een verhaal uit een ver verleden.

  

De wagen laten we achter op de parking aan de kerk vanwaar de wandeling start.Deze keer moesten we de baan oversteken om onze weg te vervolgen.Ook daar is naast de weg mogelijkheid om je voertuig te stationeren en de wandeltocht daar te starten

 

 

P7190020.JPG

 We bevinden ons in een natuurrijk gebied en  moeten  vermelden dat dit zeker geen wandeling voor beginners of mindervaliden is.Ook kleine kinderen lopen gevaar aan de randen van de weg.Het gaat hier om een afdaling naar de Ourthe met prachtige verzichten En een reis naar meer dan 5 eeuwen voor Christus .Een reconstructie van een keltische vesting “Le cheslé “en beneden gekomen een prachtige view langs de Ourtheoever.

 P7190022.JPG

 

 

 

Via soms  wat smalle wegeltjes over de rotsen kom je regelmatige op plaatsen die tot ieders verbeelding spreken.Hier een zicht op De Ourthe

Men moet zich dan ook even afvragen hoe die kelten dat daar vroeger ,zonder onze moderne materialen,klaar konden krijgen om zo’n gigantisch bouwsel te vervaardigen

 

P7190025.JPG

 

Via deze weg dalen we af naar de plaats waar in de jaren 80 van vorige eeuw aan de heropbouw van de vesting werd begonnen

 

 

P7190028.JPG

 Prachtige viewpoints vanaf soms wel gevaarlijke rotsgedeelte laten je toe te kijken tot aan de Hérou  waar  de uitkijk ” Bellvedère” staat .Dat torentje mag je daar mits betaling even betreden ,en ook daar bevinden zich enkele wandelingen ,al moeten we vermelden dat deze ook tamelijk zwaar zijn.

  

  

 Zo komen we dan aan bij de Kelten.

  

  

 

 

 P7190030.JPG

Wil je meer van deze bouwerken zien ,raden we aan deze wandeltocht te ondernemen.Nogmaals hou er rekening mee dat deze wandeling zowel naar beneden als  naar boven ietsje zwaarder is dan de doorsnee wandelingen.

 

 

 

P7190037.JPG

 

 

 

een oase van rust overheerst wanneer je de oever van de Outhe bent aangekomen.

 

Meer info vind je alvast
  

 

 

 

 

Groetjes en tot een volgende alweer

Erik en Marina

4 gedachten over “Bérismenil

  1. Amai,nu is het voor ons al even geleden dat we nog naar de schoonfamilie zijn geweest…en ’t zal niet voor snel zijn,Isabelle ligt nu al zo’n 3 weken in het ziekenhuis dus kunnen we voorlopig niet gaan 😦
    Juliie zijn alvast goed aan het genieten van het nieuwe zeizoen. Bérimenil gaan we met Halloween steeds op Halloween tocht…super is dat.
    Groetjes Jimmy

    Like

  2. Ja johan ,tegenwoordig vind je meer en meer bevers ,Zo ook in achouffe op wandeling 27 naast de brouwerij is een enorme beverdam.Prachtig om te zien .Geniet van je verblijf en hopelijk maak je nog mooie wandelingen in de streek.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s